Att tänka teologiskt

Thinking Theologically
Eric D. Barreto, red
Fortress Press, 2015
 
Hur gör man när unga människor kommer till en teologisk högskola med en massa kristna fördomar som de fått ifrån de levande församlingsgemenskaper som format deras tro och bekräftat deras kallelse till tjänst? Ja, man har en kurs som avprogrammerar och förbereder för ett nytt spännande och progressivt tänkande grundat på vänsterideologi. Det är svårt att se annat än att det är så den här boken kommit till.
 
Alltså, kontrasten mellan att göra slutkorrekturen av en rätt så konservativ baptistkatekes och så ta en paus en lördag förmiddag med denna bok. Å ena sidan bibelförankrad teologi som är i harmoni med den historiska kyrkans tro och liv, å andra sidan en bok för färska teologistudenter som ifrågasätter allt det.
 
Nu har jag själv läst en kurs i Nya Testamentet för Eric D. Barreto och uppskattar honom som lärare, grips av hans vilja att förmedla en kristen teologi som gör världen till en bättre plats. Och ja, visst behöver vi göra upp med en del torra traditioner, sociala orättvisor och förtryckande strukturer. Men, som helhet så får den här boken mig att fundera över framtiden för det man kan kalla den protestantiska mittfåran.
 
Kanske är det ingen slump att det är progressiva och rätt-tänkande Equmeniakyrkans ledare som uttalar sig i tidningarna om det allvarliga läget med medlemstappet medan Daniel Alm som leder den otidsenligt konservativa pingströrelsen mest går på om hur Sverige ska förändras genom tungotal och kärleksfull omsorg och i det tycks få rätt så många med sig.
 
Och mitt i allt så växer några nya baptistförsamlingar fram i Sverige, församlingar som står fast vid klassisk kristen tro förklarad in i en senmodern och multikulturell samtid. Jag hör deras röster, ber med dem och gläds …

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln