Rippon, Pearce och Booth

Dessa tre framstående män bör nämnas eftersom de lyste upp partikulärbaptisternas situation mot slutet av 1800 talet. John Rippon (1751-1836) utförde ett gediget verk med Southwark församling som var på nedgång efter Gills död. Men Rippons lär oss att det finns en tid när det är dags att sluta. Så fin som han än var, fortsatte han ändå alldeles för länge. Det hade en skadlig effekt inte bara på församlingens tålamod men också på dess storlek.

I kontrast med Samuel Pearce (1766-99) som var utbränd vid 33 år ålder men inte förrän han hade troendedöpt 335 kristna i sin 9 års långa tjänst i Birmingham. Pearces helighet och intensiva kärlek för Kristus liknade Robert Murray M'cheynes. Historien kräver att vi nämner Abraham Booth (1734-1806). Samtidigt som Fuller kom från hyper-kalvinismen, kom Booth från arminianismen. Både männen förtjänar att anses värdiga sin plats bredvid de största teologer i den puritanska leden som sträcker sig från Manton och Flavel fram till Spurgeon. Här se vi en skön blandning av lära, upplevelse och handling som är ovärderliga drag i den puritanska traditionen.

Booths far var småbrukare, Booth själv började sitt arbetsliv som vävare. Han var självlärd på latinska, grekiska och studerade grundligt historia. Han läste en stor mängd puritansk litteratur och John Owen var hans favorit. Booth använde sig av sin gåva av klart logiskt tänkande och säkert minne för att utveckla ett eget självständigt omdöme. Han imiterade aldrig någon som många andra. Booth var biblisk ut till fingerspetsarna, och om igen inte som andra som försöker ställa fram obibliska påhitt. Han skrev många nyttiga böcker inklusive en om troendedopet. Hans populäraste som kom ut med många nya upplagor var The Reign of Grace.

Vi få kommer ihåg Alexander Carson och bröderna Haldane som fyllde luckan mellan de föregående män och Spurgeon.