Paul Washer Evangeliets kraft och budskap

Det Allra viktigaste – Evangeliets kraft och budskap
Paul Washer
Reformedia, 2015
 
Ett spontant köp på Nyhemsveckan, en liten främmande fågel i den svenska bokvärlden. Sakta har jag läst och reflekterat över Paul Washers bok om Evangelium. Det som slår mig är den själavårdande aspekten av ett rent evangelium, att sunda församlingar byggs av evangelium.
 
Clara
Hon är tjugofyra år och har växt upp med Jesus. Kanske är det att hon ofta läser Bibeln, kanske är det ärlighet inför Jesus, konsekvensen är att hon ofta känner att hon inte räcker till.  Guds helighet står klar för henne i Bibeln och hon ser Skriftens uppfordran till ett heligt liv, men hon upplever att hon inte möter kraven. Många har i all välmening talat om Guds kärlek och förlåtelse, men det har liksom inte gått att få ihop logiskt Guds med helighet. På något sätt har hon levt hela sitt liv den svenska frikyrkans mitt, utan att få ett frigörande evangelium ordentligt förkunnat och förklarat för sig.
 
För Clara kan den här boken bli en skatt, noga och grundligt förklarar Washer ett klassiskt evangelium, reformationens evangelium med tillräknad rättfärdighet, inte rättfärdighet genom gärningar. Det är inte genom vad vi gör, det är genom vad Jesus har gjort!
 
Stefan
Mitt i livet, men branden för Jesus är starkare än någonsin. John Pipers starka förkunnelse av evangeliet inspirerar honom mycket. Internet, youtube och mp3 har varit en sann välsignelse och givit ett utblick vidare än hemförsamlingen. Samtidigt älskar Stefan sin församling och engagerar sig både praktiskt och i undervisning, trogen i det Gud har givit honom att tjäna i. Många gånger känner han att han saknar ord, ja själva språket, för att förklara evangelium i sitt eget sammanhang. Att det som kommer så naturligt på engelska blir svårt att formulera på svenska. Det är som om John Piper får så mycket gratis av det engelska språket, en särskild precision i talet om korset, försoningen och frälsningen.
 
I Washers bok kan Stefan hitta många av de svenska ord och formuleringar han saknar och till det en ordentlig genomgång av evangelium på hans eget modersmål.
 
Klas
Ibland blir han nostalgisk när han tänker på tider av väckelse. Med två år kvar till pension tjänar Klas som pastori två små församlingar på landet. Han tänker på det tydliga väckelsebudskapet från ungdomen, både det han lyssnat till och det han själv en gång förkunnade. Han har aldrig tvivlat på Bibeln, och den ny tidens urvattning av tron har aldrig lockat honom. Med sorg ser han hur flera av medlemmarna i de församlingar han är föreståndare inte riktigt på djupet har berörts av budskapet om Jesus. Många är det som förklarat för honom att man inte längre kan förkunna hans ungdoms evangelium. Kanske är det till del komplex över bristande utbildning som gör att han har svårt att sätt emot, han har bara fem veckors bibelskola och sedan direkt i tjänst, det var så på den tiden han blev pastor. Till slut och sakta har det som en gång kändes otänkbart hänt, att han blivit försiktig och undvikande med det dyrbara evangelium han satts att förkunna. Experterna har ju sagt att det är en ny och annorlunda kultur nu, att Charles Spurgeon inte längre är ett ideal för predikan. Lite sorgsen och nostalgisk gör Klas ändå sitt bästa, och i själavården är han ännu både varm och tydlig. Men, han längtar och tänker, kan man kanske ännu predika väckelse?
 
Paul Washer är klar igenom hela boken, det är ett rent och klart evangelium som frälser. Så har det varit i alla tider och i alla kulturer, så är det också i dagens Sverige. Och vi vet att hjältar ur väckelsehistorien som Wesley, Spurgeon och Moody alla fick utstå bespottelse och smälek för sin förkunnelse, också i deras tid och kultur var mötte ett klassiskt evangelium motstånd. Om och om ger Washer exempel och förklaringar som kan ge Klas modet i förkunnelsen tillbaka.
 
Är det en bok för dig?
Kanske känner du igen dig i Clara, Stefan eller Klas. Kanske längtar du efter trygghet i din personliga tro och fred med Gud. Är det frustration över en vilja att förklara, men sakna ord? Eller har du tappat modet att förkunna ett klassiskt evangelium?
 
Boken är välskriven, grundlig och tydligt grundad i Bibeln. Översättningen klingar gott i mina öron och ovana ord är förklarade. Jag tror att du också skulle gilla denna bok :)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln