Henry Chadwick Den tidiga kyrkans historia

Den tidiga kyrkans historia
Henry Chadwick
Bokförlaget Nya Doxa, 1998

Den svenska frikyrkorörelsen är i lite av en brytningstid. Equmeniakyrkan söker som nytt samfund sin väg in i framtiden, Evangeliska Frikyrkan får efter sina första framgångar utvärdera och planera nya tag och Pingströrelsen är under omstöpning för att möta en förändrad kultur. I sådana tider är det mycket nyttigt att ser hur kristna rörelser i äldre tid identifierade problem och försökte ta fram lösningar. Ibland kom det intressant nog bli så att de lösningar som man tagit fram i sig själva skapar större problem än de problem de var tänkta att lösa.

Den levande kyrka som mitt i allt fört vidare apostlarnas undervisning till idag kan lära oss mycket rakt in i den lokala församlingsverkligheten. Många problem vi möter idag är inte mycket mer än varianter av sådant kyrkan med framgång hanterat tidigare. Så kan kyrkohistorien naturligt bli en verktygslåda för att tackla uppdraget att dela ett frälsande evangelium in i vår tid.

Att bevara apostlarnas lära när apostlarna inte längre var i livet ledde till att församlingslivet centrerades runt föreståndaren som garant för apostlarnas lära. Med denna början växte sedan en hierarkisk organisation fram som i längden kom att bli närapå en fiende till själva evangelium. En annan utmaning var att sätta ord på läran om treenigheten, så kom kyrkomötet i Nicea år 325 att ge den formulering sedan dess är gemensam för renläriga kristna kyrkor.

Många andra frågor debatterades och saker kom efter den romerska kejsaren Konstantins omvändelse år 312 kompliceras genom att kyrkan och staten gick i ett slags symbios. Teologiska frågor kunde så bli slagträn i det politiska spelet och att hamna på rätt sida i en teologisk debatt kunde också ge politiska och materiella konsekvenser. Att i denna miljö bevara apostlarnas rena evangelium var inte alltid lätt och gång efter annan navigerade kyrkan fel föra att sedan återigen hamna på rätt väg.

Henry Chadwicks ”Den tidiga kyrkans historia” låter oss på ett intressant och medryckande sätt bekanta oss med de utmaningar de första århundrandenas kristna stod inför. En god och läsvärd översikt som också har en fin lista på rekommenderad litteratur. Rekommenderad läsning för församlingsledare, församlingstjänare och alla som vill ha givande läsning i hängmattan en varm sommardag.

Etiketter: traditionen böcker

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln