Mad Max Fury Road

Mad Max: Fury Road
George Miller
Warner Bros. Pictures, 2015

Att följa året stora filmer är ett sätt att få en inblick i samtidskulturen och se vilka trender som är starka. I den senaste filmen i serien Star Wars, The Force Awakens, så är den kvinnliga hjälten i form av Rey tydlig på ett helt nytt sätt. Vi ser en trend där kvinnor har tydliga hjälteroller i klassiska aktionfilmer.

Klarast syns den här trenden i den postapokalyptiska filmen Mad Max: Fury Road. En fantastisk actionfilm, väl berättad och med påkostade specialeffekter. Gitarristen Coma-Doof Warrior som med musiken hetsar krigsherrens ”war boys” är en lysande karaktär. Men, tydligast är den kvinnliga hjälten Furiosa och det stöd hon får från de motorcykelburna våldsamma medelålders damerna i gänget The Vuvalini of Many Mothers. Här är det inte kvinnor som är med för vara vackra, de driver handlingen och gör en aktiv insats i den aktionfyllda handlingen.

Vad kan vi lära av denna trend i västvärldens populärkultur? Den naturliga slutsatsen är att vi lever och verkar i en kultur som förväntar sig kvinnligt ledarskap. Det kan på många sätt innebära utmaningar för en kristenhet som liksom de flesta av våra institutioner är formade i en tid som ofta lämnat öppet för patriarkalt förtryck. Här är reflektioner:

  • En del av att tala in i vår tid är ta vara på och visa på Bibelns många kvinnor och deras del i återlösningsverket. Att i förkunnelsen visa hur Bibelns berättelse om synd och frälsning till stor del bärs av kvinnliga hjältar. Bibeln behöver inte göras om eller tolkas på nya särskilda sätt för att låta Bibelns kvinnor framträda i sina viktiga roller.
  • Hjältinna Furiosa i Mad Max inspirerar knappast till någon särskild kvinno-teologi. Furiosa gör sin del i att befria sin del av verkligheten från förtryck och hon använder de bästa verktyg som finns tillgängliga. Visst gör hennes kvinnoögon att hon har en särskild blick för vissa typer av orättvisor, men hon driver inte ett separat program för befrielse grundad på någon speciell ideologi. The Vuvalini of Many Mothers tvekar inte att med risk för livet tillsammans med män i samma uppdrag kämpa för att göra världen fri från krigsherrarnas slaveri och rovdrift.
  • Många gånger är de kvinnor som tjänar församlingen i tydligt bibliska uppdrag de som är säkrast i sina roller. En erfarenhet är att en klassisk biblisk församlingsordning öppnar för full frihet för kvinnor att tjäna och undervisa på ett sätt som många moderna alternativ lovar men i praktiken ofta inte levererar. Kanske är sann feminism är att låta kvinnor fullt ut vara hjältar i de roller som Bibeln visar på.
Etiketter: film

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln