Nattvardsappell

Med inspiration från William J. Seymour

 
Påskmåltiden påminde det judiska folket om Guds stora kärlek till dem genom att befria dem från det egyptiska slaveriet. I enlighet med Mose lag, åt Herren Jesus påskmåltiden med sina lärjungar. Den var nu slutförd för alltid, när han efter att ha tvättat lärjungarnas fötter, instiftade Herrens måltid, den kristna påskmåltiden, brödet och vinet.
 
Den natt då Herren Jesus blev förrådd tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sade: "Detta är min kropp som blir utgiven för er. Gör detta för att minnas mig." På samma sätt tog han bägaren efter måltiden och sade: "Denna bägare är det nya förbundet i mitt blod. Så ofta ni dricker av den, gör det för att minnas mig." Så ofta ni äter detta bröd och dricker denna bägare förkunnar ni Herrens död till dess han kommer.
(1 Kor 11:23-26)
 
Nattvarden riktar oss mot Herrens ankomst, vår stora befrielse, på samma sätt som påsken var Israels barns befrielse från Egypten. På samma sätt som ätandet av lammet gav styrka och läkedom i den judiska påskmåltiden, så ger Kristi kropp hälsa för oss: ”genom hans sår är vi helade” (Jes 53:5) ”Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun” (Matt 4:4)
 
Det är många troendes erfarenhet att det finns en ”andlig” närvaro av Kristus i nattvarden. Nattvarden är så en beröringspunkt mellan den troende och Kristus genom den Helige Ande. När vi tar del av bröd och vin verkar Anden i oss, när oss och stärker vårt inre och ger tillgång till helande för våra kroppar. Det här inte några ”automatiska” eller ”mekaniska” eller ”magiska” verkningar åtskilda från den personliga trons gensvar. Det är Anden som verkar i oss genom vår tro.

Etiketter: pingst

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln