Nattvardsappell
Med inspiration från William J. Seymour
Påskmåltiden påminde det judiska folket om Guds stora kärlek till dem genom att befria dem från det egyptiska slaveriet. I enlighet med Mose lag, åt Herren Jesus påskmåltiden med sina lärjungar. Den var nu slutförd för alltid, när han efter att ha tvättat lärjungarnas fötter, instiftade Herrens måltid, den kristna påskmåltiden, brödet och vinet.
”Den natt då Herren Jesus blev förrådd tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sade: "Detta är min kropp som blir utgiven för er. Gör detta för att minnas mig." På samma sätt tog han bägaren efter måltiden och sade: "Denna bägare är det nya förbundet i mitt blod. Så ofta ni dricker av den, gör det för att minnas mig." Så ofta ni äter detta bröd och dricker denna bägare förkunnar ni Herrens död till dess han kommer.”
(1 Kor 11:23-26)
Nattvarden riktar oss mot Herrens ankomst, vår stora befrielse, på samma sätt som påsken var Israels barns befrielse från Egypten. På samma sätt som ätandet av lammet gav styrka och läkedom i den judiska påskmåltiden, så ger Kristi kropp hälsa för oss: ”genom hans sår är vi helade” (Jes 53:5) ”Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun” (Matt 4:4)
Det är många troendes erfarenhet att det finns en ”andlig” närvaro av Kristus i nattvarden. Nattvarden är så en beröringspunkt mellan den troende och Kristus genom den Helige Ande. När vi tar del av bröd och vin verkar Anden i oss, när oss och stärker vårt inre och ger tillgång till helande för våra kroppar. Det här inte några ”automatiska” eller ”mekaniska” eller ”magiska” verkningar åtskilda från den personliga trons gensvar. Det är Anden som verkar i oss genom vår tro.
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
David Whitworth » Calvinismen i Historien Hugenotterna: ”Hej Åke! Tack för de uppmuntrande orden. Det var intressant att ta del av din h..”
-
Åke Sandahl » Calvinismen i Historien Hugenotterna: ”En mycket bra genomgång av hugenotternas framgångar på svensk mark! Eftersom jag..”
-
David Whitworth » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Hej Rune Tack för uppmuntran. Rolig att bloggen har varit till nytta på bönesam..”
-
Rune Lundström » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Tack för denna sammanfattning av böneväckelsen i USA. Ska berätta om den på en b..”
-
Jonas » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ”Hej Anette Det finns en tydlig tradition till 1500-talat. Men, det finns också e..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
amerika kyrkoåret politisk teologi j.bunyan app b.keach j.owen m.loyd-jones församlingsplantering katolicitet dopet a.wiberg calvinpåsvenska apologetik helgelse katekes predikan bön biografi reformationen etik sverige traditionen böcker baptist troslära j.calvin pingst väckelse gudstjänst musik ecklesiologi anabaptist evangelium upplysningen konst k.barth j.edwards d.bonhoeffer film bibelteologi minibibliotek ungdom princeton ledarskap förbundsteologi m.luther