Dekalogen Tio filmer av Krzysztof Kieslowski

Dekalogen Tio filmer av Krzysztof Kieślowski
Ett häfte utgivet av kulturföreningen Kedjan

Dekalogen är en serie i tio dokumentärfilmer för polsk television 1988 som tar sin utgångspunkt i de tio budorden. Här möter vi ett Polen märkt av kommunismens cynism och moralupplösning. De tio budorden från den judisk-kristna traditionen används som tidlös referens för att problematisera etiska frågeställningar i filmens samtidskultur. Men, det är förstås också en problematisering av den romersk-katolska undervisning om etik och moral som många växt upp med i Polen.

Krzysztof Kieślowski (1941–96) var en av sin tids främsta europeiska filmregissörer. I Dekalogen visar han en fantastisk känsla för att sätta in den uråldriga kristna etiken den tid och kultur han själv lever i och vad hur man kan förstår de tio budorden i detta sammanhang. Det blir nyanserat och sofistikerat som bara europeiska konstnärer kan göra det och vi får byggstenar för ändlösa samtal på café över varsin espresso. Här finns byggstenar för att analysera sönder våra liv med bildade referenser till Sigmund Freud, Martin Heidegger och andra intellektuella från Centraleuropa.

På samma gång som de här filmerna är stor konst så väcker de en hos mig en brinnande längtan efter ett enkelt och rättframt samtal om kristen etik. Där Guds ord får vara Guds ord. Där referensen är den kristna sanningen som vi har att förhålla oss till, snarar än att låta den kristna etiken förhålla sig till vår kultur, våra känslor och våra böjelser. Här är en utmaning för den svenska frikyrkan av idag, att inte låta den intellektuella samtidsdiskussionen sätta agendan och istället dåraktigt hålla fast vid en rättfram tolkning av Guds eviga ord.

Etiketter: traditionen böcker etik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln