John Clarke (1609-1676)

Clarke var utan minsta tvekan det mest framstående baptisten för sin tid i New England. Han var en av de främsta medborgarna, politisk och religiöst på Rhode Island.

Även om forskare diskuterar detaljer, så är det troligt att John Clarke grundade Amerikas andra baptistförsamling i Newport 1644

Clarke föddes i Suffolk (England, övers anm.) och hade fördelen av en hög utbildning och praktiserade som medicinsk läkare rätt länge i London. Han var också juridik student, som var till stor hjälp för honom när han kom till USA och återvände med Williams för att skaffa frihetsbrevet åt Rhode Island från Englands kung. Efter sin ankomst, 1637, åkte han med en grupp till New Hampshire men upptäckte att klimatet var alldeles för kallt. Han vände söderut till Providence och Roger Williams med typiskt maner, välkomnade varmt gruppen 1638. Genom Williams, köpte Clarke mark från indianerna och grundade staden Newport.

För att illustrera intoleransen som rådde i Massachusetts kolonin är det värt att relatera berättelsen om Clarke och hans två vänner Holmes och Crandalls besök, till en baptist vän som bodde i kolonin. Dessa tre män häktades mitt under mötet som de hade hos sin vän William Witter. Clarke fick böter på £20, Holmes £30 och Crandall £5. De vägrade betala detta och bands då fast på pålen och piskades, men en åskådare var så rörd vid synen av Clarke i detta tillstånd att han betalade själv Clarkes böter med detsamma. Crandall räddades också men Holmes valde att stå ut med tortyren. Han fick så mycket ihållande styrka och kraft medan blodet forsade ner för hans kropp att han kunde be för dem som piskade honom och glatt säga ”du har piskat mig med rosor.” Detta kunde mycket väl ha varit ett citat av välkände James Bainham, som led under Sir Thomas More. Denne martyr var en lärd advokat, som brändes på bål och när armarna och benen delvis var förstörda kunde han triumferande utropa: ”O ni papister! Se ni söker efter under, och här ser ni ett under. Jag känner inte mer smärta än om jag legat på en madrass av dun; För mig är det rosornas säng!” Vi bör komma ihåg, i den bekvämlighet och skydd som vi har nytta av idag att dessa tidiga baptister led intensivt för sin tro och minnen om att brännas, begravas levande och dränkas var färska vid den tidpunkten. Det påstås att på 1500 talet i bara Holland led 30 000 baptister martyrdöden. Det var sed att förlöjliga vuxendopet med döden, genom drunkning eller begravning. Kroppen lades i kistan, sen knöts ett snöre våldsamt runt halsen varefter det kastades jord på kistan och levande begravningen var fullbordad. Lyckligtvis, extrem grymhet var inte vanligt i Massachusetts. Det är till deras heder att många av de tidigt amerikanska baptisterna inte visade någon bitterhet mot sina förföljare och detta leder oss vidare till Henry Dunster.