Wolfgang Streeck Den demokratiska kapitalismens nederlag

Den demokratiska kapitalismens nederlag
Wolfgang Streeck
Tiden Debatt, 2012

Den tyske sociologen Wolfgang Streeck gör i den här lilla boken en analys av spänningen mellan medborgarnas krav på sociala rättigheter och marknadens krav på avkastning. Professor Sverker Gustavsson har skrivit förord och professor Lena Sommestad efterord.

Kanske har den lyckliga alliansen mellan staten och kapitalet, som präglat viktiga delar av västvärlden sedan andra världskriget, börjat krackelera. Redan 2012 förutsägs här problemen i Grekland i somras och troligen är det mer sådant att vänta.  Om man får tro Wolfgang Streeck finns det anledning att vara pessimistisk när det gäller den demokratisk kapitalism vi är vana vid. Och sanningen är att vänsterns förslag för att hantera en samhällsordning inte heller är så uppmuntrande. Det kan komma hårda tider.

Kanske är det så att de som menar att väckelsen inte kommer för att vi har det för bra i Sverige, nu får det de önskar. Om Streecks analys håller kan vi snart få spännande samhällsomvälvningar där dagens livsstil och komfortnivå inte är självklar. Civilsamhället med kyrkor och frivilligorganisationer blir viktigare för att uppehålla välfärden. Och när vi inte längre har det lika bra så smyger evighetsfrågorna sig på. Vad händer efter döden? Är det här livet allt?

En omtumlande tid kan mycket väl stå inför dörren, jobbig, stökig och med den väckelse vi bett om så länge.

Etiketter: böcker etik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln