Rogue One A Star Wars Story

Rogue One: A Star Wars Story
2016
 
En filmberättelse lite vid sidan de bärande filmerna i sagan om stjärnornas krig. Men, ändå väl så sevärd. Ett väl berättat äventyr med action och specialeffekter.
 
Tre saker är värda att notera som kulturspaning:

  • Filmen präglas av en djup pluralism och multikultur. Det är så här det globala samhället ser ut, när man samlas för att kämpa för det goda, oavsett kulturella och etniska skillnader. Uppmuntrande i dessa tider!
  • Det finns ett mörker i filmen, ja, kanske är mörkret det bärande temat. Det är inte självklart att det slutar väl för en individ som är på den goda sidan, krig har konsekvenser, och dessa konsekvenser är tydliga i filmen även när det goda segrar.
  • En gammaldags hyllning av självuppoffrande hjältemod skiner fram mer och mer ju längre som gått av berättelsen. På många sätt skär det sig med samtidskulturen och bär en spännande friskhet i en omtumlande alternativ berättelse om etik. Nästan som en propagandafilm från en klassisk diktatur, det är smått oroväckande att känna hur det här rör vid de unga männen på biografen.

.

Etiketter: etik film

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln