Patrik Hagman Att leva i en kapitalistisk hederskultur

Om sann gemenskap - Att leva i en kapitalistisk hederskultur
Patrik Hagman
Artos Norma Bokförlag, 2014

Frivilligarbete, vegetarisk mat och engagemang för vänsterpartiet
Jag träffar henne på Erikshjälpen ibland, hon går på gymnasiet och vill göra vår värld till en bättre plats. Frivilligarbete, vegetarisk mat och engagemang för vänsterpartiet kommer naturligt som praktisk handling utifrån hennes världsbild. Kanske är det inte så konstigt att hon är ifrågasättande till hur vi organiserat vårt samhälle, i sin vardag möter hon så många orättvisor, kall girighet hos de lyckade och tydlig brist på hopp bland den uppväxande generationen. Visst är hon nyfiken på kristen tro, men jag ser hur de kristna hon möter ofta kommunicerar på ett sätt som inte berör hennes referenser och hur budskapet därför inte riktigt når fram.

Samtidskultur och själavinnande
Pingstpastorn Lester Sumrall uppmanar i ”Handbok för människofiskare” att i respekt möta varje människa där hon är. Att dela med sig de goda nyheterna om Jesus börjar därför med fördel med också ta sig tid att leva sig in i en annan människas känsloläge och behov. Att studera vår samtidskultur är en väsentlig del av framgångsrikt själavinnande. Kristna har alltid försökt att sätta budskapet om Jesus in i det sammanhang man möter, en förebild här är Paulus på Areopagen.

Vår samtid – En kapitalistisk hederskultur
I boken ”Om sann gemenskap - Att leva i en kapitalistisk hederskultur” gör Patrik Hagman en mycket intressant analys av vår samtid där konsumtion präglar så mycket av våra liv. Ja, bäst är Hagman när han visar att de som går in för att fly undan kommersialismen så lätt frestas att göra det till en lite finare och annorlunda kommersialism. Att köpa social status genom att äta ekologisk mat som den stora allmänheten har inte råd med är också köpt social status och är på många sätt bara en lite finare yttring av en kapitalistisk hederskultur. Vi behöver ett motmedel mot den kapitalistiska hederskulturen, ett starkt motmedel.

Den kristna traditionen – Ett motmedel
Hagman visar hur den kristna traditionen har många verktyg för att motverka vår samtids kapitalistiska hederskultur. Den mänskliga naturen är densamma och syndens frestelse likadan nu som alltid. Därför är det en rik källa Hagman öser ur när han visar på motmedel ur den kristna erfarenheten genom tiderna. Så kan vi vara en vara en motkraft i ett samhälle som är på väg att spåra ur. Personligen blev jag djupt inspirerad av Hagmans genomgång av de sju dödsynderna och dess relevans i vår tid.

Ett samtal på Erikshjälpen
Så kom det naturligt att vi talade om mat och vegetarianism efter stängningen en dag. Jag berättade om Patrik Hagmans bok och förklarade att argumenten hade berört mig, även om jag fortsatt är köttätare. Vi kom in en del om hur socialt arbete flödar ut naturligt ur en levande kristen tro och varför jag valt att engagera mig i församlingsliv och frivilligarbete. Kanske inte riktigt som Lester Sumrall tänkt sig, men jag tror att han ändå skulle gilla det. 

Etiketter: apologetik böcker etik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln