Reformatorernas teologi

Theology of the Reformers
Timothy George
Broadman & Holman, 1988
 

Hieronymus sade en gång att när han läste aposteln Paulus brev, så kunde han höra dånet av åskan. Samma muller genljuder genom reformatorernas skrifter likaså.


Visst vore det gott om vi ofta kunde höra det åskmuller av evangelium som flödar ur Paulus brev och som vara så tydligt hos reformatorerna. Timothy George ger i sin bok om reformatorernas teologi en hjälp att fördjupa sig av reformationens förståelse av vad de goda nyheterna om Jesus innebär. Kanske kan det hjälpa oss att modigt predika ett fullödigt evangelium in i vår kultur.

Boken ger en genomgång av reformationens teologi genom fyra portalfigurer:

  • Martin Luther (1483-1546)
  • Huldrych Zwingli (1484-1531)
  • Jean Calvin (1509-1564)
  • Menno Simons (1496–1561)

Vi får möta reformatorerna med deras fel och brister, men samtidigt med djup respekt för deras vilja att förkunna Bibelns budskap rent och klart. Boken ger en inblick i reformationens teologiska bredd, särskilt genom att Menno Simons ger en röst för den radikala reformationens anabaptister. 

Forskningsanknytningen är god, Timothy George är en välrenommerad teolog. Register och ordlista gör sitt för att göra boken mer användbar som referens.

I Sverige har vi ibland snöat in lite väl på Martin Luther och missat den bredd av teologier som reformationens rika källa har att bjuda. Här är en introduktion som kan hjälpa att ta de första stegen för vidare utflykter i originalverk. Visst vill du också höra lite mer av åskans muller, och kanske låta din mun bli till verktyg för ett dånande evangelium?

Etiketter: troslära evangelium

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln