Mobilen i en kapitalistisk hederskultur

Människan och mobilen
NOD Forum för tro, kultur och samhälle Nr 1 2016
Örebro Missionsskola
 
Om sann gemenskap - att leva i en kapitalistisk hederskultur
Patrik Hagman
Artos Norma Bokförlag, 2014

Om och om igen kommer den upp, frågan om hur mobilerna påverkar oss och hur vi ska hantera denna nya teknik. Därför är det gott att tidskriften NOD har valt detta som tema. Det är flera artiklar som sätter ljuset på hur mobilen påverkar vår samvaro, ofta på ett negativt sätt. Bra och nyttig statistik med referat av samtida forskning.
 
Den artikel som verkligen står ut är Patrik Hagmans ”Att lossa mobilens grepp”. Här ges utdrag ur boken ”Om sann gemenskap - att leva i en kapitalistisk hederskultur”. Plötsligt lyfter det tidskriften till en ny höjd och det kommer en analys om varför vi dras i in så djupt i facebook, instagram, messenger och andra sociala media.
 
Patrik Hagman visar hur konsumtion präglar så mycket av våra liv. Hur vi i vårt samhälle får heder genom rätt konsumtion. Ja, bäst är Hagman när han visar att de som går in för att fly undan kommersialismen så lätt frestas att göra det till en lite finare och annorlunda kommersialism. Att köpa social status genom att äta ekologisk mat som den stora allmänheten har inte råd med är också köpt social status och är på många sätt bara en lite finare yttring av en kapitalistisk hederskultur. På samma sätt marknadsför vi våra upplevelser och sociala prestationer i sociala media, så att vi får heder genom vårt vackra fika, den härliga kvällen vid grillen eller hur duktiga vi varit på löprundan. Och den värsta synden av alla är att verka ensam, även där är mobilen räddningen, att följa vännernas uppdateringar och kanske ha musik i hörlurarna skyddar oss mot våra egna och omgivningens misstankar mot att vi kanske är ensamma och därför i stunden saknar social status. Allt blir marknadsföring av oss själva, vi har gjort våra liv till kall kommersialism på en öppen marknad. Är det då konstigt att mobilen och statusuppdateringar blir det viktigaste av allt?
 
I artikeln ger Patrik Hagman tre goda regler för att minska mobilberoendet och få ett sunt förhållande till mobilen. Det är bra regler och värda att prova. Men, frågan är om det inte är den kapitalistiska hederskulturen som är rotproblemet och att det där vi bör angripa. Vi behöver ett motmedel mot den kapitalistiska hederskulturen, ett starkt motmedel. I boken visar Patrik Hagman hur den kristna traditionen har många verktyg för att motverka vår samtids kapitalistiska hederskultur. Den mänskliga naturen är densamma och syndens frestelse likadan nu som alltid. Därför är det en rik källa Hagman öser ur när han visar på motmedel ur den kristna erfarenheten genom tiderna. Så kan vi vara en vara en motkraft i ett samhälle som är på väg att spåra ur. Personligen blev jag djupt inspirerad av Hagmans genomgång av de sju dödsynderna och dess relevans i vår tid.
 
Efter att ha lästa detta fina nummer av NOD, kommer därför känslan att det är djupare och viktigare frågor vi har att ta i än ny teknologi. Den stora frågan är hur vi hanterar status och heder i en kapitalistisk hederskultur och vad vi kan göra för att motverka destruktiva värderingar i vårt samhälle. Här har den kristna kyrkan en avgörande uppgift att visa på ett alternativt värdesystem. Vågar vi röra vid den frågan?

Etiketter: böcker etik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln