Ronald E Heine Classical Christian Doctrine

Classical Christian Doctrine – Introducing the Essentials of the Ancient Faith
Ronald E. Heine
Baker Academic, 2013
 
Kyrkans historia har varit stökig, och som frikyrkliga har vi ofta försökt hitta tillbaka till den rena tron så som den levdes i församlingarna i nytestamentlig tid. Ibland har vi med inspiration från skotske filosofen Thomas Reids (1710–96) common-sense-filosofi hittat ett sätt att induktivt och logiskt härleda sanningar från Bibeln, ett sätt att studera Bibeln som en gång var väl förankrat i samhällskulturen, men som med postmodernismens intåg tappat trovärdighet i samtidskulturen. Därför kan det vara gott att undervisa Bibelns eviga sanningar i ljuset av den tidiga kyrkans tankar om tro. På så sätt bygger vi det rotsystem ner i kyrkohistorien som förankrar vår Bibeltolkning i dialog med troende från äldre tid som på samma sätt som oss kämpat med att undervisa Bibel för tro och liv.
 
Ronald E. Heine ger oss här en troslära som tar sin utgångspunkt i nicenska trosbekännelsen (381) och utifrån den beskriver hur den tidiga kyrkan utvecklade trosläran utifrån de problem man ställdes inför. En bra och pedagogisk text, funnes den på svenska skulle jag gärna ta den tillsammans med församlingens trosbekännelse som utgångspunkt för en kvällskurs i kristen tro.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln