Lewis arv En bok om pingstledaren Lewi Pethrus

Lewis Arv (Sjöberg förlag, Adlibris, Nya Musik)
Redaktör Petter Danling
Sjöbergs Förlag AB, 2015

Lewi Pethrus (1884-1974) var rimligen den svenska döparrörelsens viktigaste ledare under 1900-talet. Hans livsverk var att ge teologisk och organisatorisk stadga åt den kraftigt växande pingstväckelsen och så blev den svenska pingströrelsen internationellt ett föredöme i enhet, tillväxt och mission.

Genom Lewi Pethrus blev den svenska pingstväckelsen tydligt formad ur sitt ursprung ur det svenska baptistsamfundet. Ja, kanske har det kommit att bli så att pingströrelsen är det svenska samfund som idag bäst förvaltar arvet från baptistpionjärer som Anders Wiberg och JG Oncken. Visst är det intressant att tänka på vad en sammanhållen döparrörelse med Lewi Pethrus som ledare kunnat åstadkomma, men nu valde baptisterna att utesluta Stockholms sjunde baptistförsamling med Pethrus som föreståndare år 1913 och så blev den spirande pingströrelsen organisatoriskt särad från baptisterna och döparrörelsen så splittrad.

I den i sommar utkomna boken ”Lewis Arv” låter redaktören Lewi Pethrus berätta själv genom att ge kommenterade utdrag ur Pethrus memoarer. Upplägget är pedagogiskt och kommentarerna hjälper att förstå det historiska sammanhang broder Pethrus verkade i. Språket i Pethrus texter är lätt justerat så att det fungerar bra även för unga läsare. I den här boken får vi följa Lewi Pethrus fram ungefär 1930, ett halvt liv återstår och vi är nog många som med förväntan set fram mot en del 2 som fortsätter fram till 1974.

Det är gott och allmänbildande att läsa om kristna ledare och förebilder, men det kan också var andligt uppbygglig läsning. Tre områden som träder fram efter en läsning av boken en solig sommarhelg:

  • För Lewi Pethrus var inte andedopet och andens gåvor i sig det centrala, dessa är hjälpmedel för att sätta fokus på Jesus. Det är Jesus Kristus som är centrum, och andedopet hjälper att finna detta centrum och behålla fokus där. Pingstväckelsen var i mycket en Jesus-rörelse.
  • Många exempel ges i boken på hur man gick till Bibeln för att få svar. Att man förväntade sig att läsning av Bibeln under Andens ledning skulle ge svar på alla viktiga frågor. Under bibelstudieveckor i församlingarna gick man regelbundet igenom trons grundsanningar i Bibeln.
  • Bönen var oerhört viktig i den tidiga pingstväckelsen och förväntan om bönesvar stor. I boken får vi flera exempel från bönemöten i församlingar, människor som samlas två och två och enskild bön på knä i hemmet. Kanske är det här det mest inspirerande i boken och det viktigaste att ta med in i vår tids församlingsliv.

Med många tankar om hur vi i dagens församlingsliv kan lära oss av Lewi Pethrus fokus på Jesus, hans sätt ständigt söka svar i Bibeln och hans sätt att marinera livet i bön kan undra om det inte är en bok som många äldre i våra församlingar borde köpa ett gäng av och ge till församlingens unga och samtidigt föreslå att man ses några gånger för att tala om boken, dela erfarenheter och be tillsammans.

Det finns så mycket att skriva, men bokpresentationen avslutas nu med några ord som Lewi Pethrus en gång gav till sin son Oliver:

Ha böneumgänge med Gud. Lär dig att umgås med honom i enrum. Att be är att samtala, och det bästa som sägs i det samtalet är inte det du säger utan det Gud säger. Då får du veta vad du inte visste förut.” (Sid 179)

Etiketter: böcker pingst bön

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln