Hans Joas Tro som alternativ Kristendomens framtidsutsikter

Tro som alternativ - Kristendomens framtidsutsikter (adlibris)
Hans Joas
Bokförlaget Daidalos, 2015
 
I den här boken går Hans Joas igenom frågeställningar om den kristna tron i ljuset av samtidens intellektuella samtal. Det namndroppas friskt och Joas går gärna i dialog t.ex. med tyska sociologer. Det är god, stimulerande och givande läsning, men kanske inte den mest lättlästa av böcker om man inte är van med den här typen av text. För den som har intellektuella komplex för sin kristna tro och istället mest vill tala vänsterpolitik är den här boken obligatorisk läsning.
 
Några tankar:

  • Den kristna tron har en naturlig plats i samtidens intellektuella samtal. Tro är inte något som med självklarhet kan avfärdas utifrån någon slags vetenskaplighet, så trodde man på 50-talet, så tror inte de som är intellektuellt ärliga i vår tid. Joas visar med all tydlighet att tro är ett alternativ idag. Vi kan som kristna med självförtroende ge oss in i samhällsdebatten – vi har ett bidrag att ge.
  • Det finns en mycket populär tanke om att modernisering innebär att religionen tappar i betydelse. Att avkristning med självklarhet följer av vetenskapens växt, utbredd läskunnighet, industrialisering och urbanisering. I den här boken får vi grundat på studier av verkligheten se siffror som visar att det här är en myt. Den så kallade sekulariseringstesen håller inte för mötet med verkligheten. Istället så växer kristendom och annan religion över världen ofta i direkt följd av modernisering. Kanske är sekulariseringen främst ett europeiskt fenomen. Men intressant nog  gäller sekulariseringen inte ens i hela Europa, också i Europa finns delar med en stark kristenhet.
  • Vi har idag en hel liten ”industri” med handlingsplaner som ska hjälpa kyrkorna att stå emot samhällets avkristning genom att göra kyrkorna mindre kristna så att folket ska tycka om dem. Tanken är att om folket blir mindre kristna så måste kyrkan bli mindre kristna så att den kan få finnas kvar trots allt. Men, om att det är så att sekularisering inte följer modernisering som om det vore en naturlag, då kanske dessa åtgärder är helt förfelade. Allt det där med sökarvänligt, emergent, liberalt och så vidare som skulle vara så bra, kanske är det helt fel åtgärder för att göra kyrkan relevant i vår tid. Tänk om det bästa för församlingarna vore att satsa på att blir mer tydligt kristna, att haka på den internationella väckelsen som har sådana framgångar över världen och låta tron spira och frodas i Sverige.
Etiketter: apologetik böcker etik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln