Selina - Grevinnan av Huntingden

Av David Whitworth

Grevinnan Selina av Huntingden spelade en framsynt roll under 1700-talets övergripande väckelse i bl.a. Storbritannien, USA, Holland och Tyskland. Hon föddes 1707 och hennes liv sträckte sig över den största delen av seklet. Selina kom i kontakt med och påverkade de stora väckelsepredikanterna George Whitefield, bröderna Wesley, Philip Doddridge, Daniel Rowland m.fl.

Hon föddes i en ansedd familj men upplevde en tragisk barndom i ett trassligt hemförhållande. Någon trygghet kände hon inte till förrän hon gifte sig 21 år gammal med Theophilus Hastings, Greve av Huntingden.

Selina hade ett lysande ordningssinne och var samvetsgrann och känslig samtidigt som hon hade ett hetsigt temperament och viljestyrka.

Familjen Hastings var välbärgade och umgicks ofta med kungligheter. Den unga grevinnan hade allt som kunde köpas för pengar men hon var ändå orolig, vemodig och missbelåten. Allt detta förändrades genom hennes svägerska Margarets vittnesbörd om frälsningen. Selina ville också ha den inre frid och glädje som Margaret hade hittat i sin frälsare. Efter intensiv bön kom hon till tro och omvändelse i Kristus. Den omedelbara förändringen var påtaglig och hennes tjänsteflicka märkte att grevinnan i flera månader hade behärskat sitt temperament. Hon sökte gemenskap med metodisterna och detta ansågs vara lika med att begå socialt självmord i de aristokratiska kretsarna.

Selina upplevde mycket sorg i familjen. Hennes två söner, 11 och 13 år, dog inom loppet av åtta månader. Hennes man Theophilus fick en stroke och dog 1746 helt oväntat. Grevinnan var då bara 39 år. Det såg ut som om hennes liv att hade tappat sin mening men motsatsen bevisade annat.

 Efter Theophilus bortgång ledde Selinas vänskap med Howell Harris och Philip Doddridge henne allt närmare de kalvinistiska metodisternas läror.

Grevinnan ordnade så fort som möjligt ett möte med George Whitefield efter sin hemkomst från USA 1748 och anställde honom som huspredikant. Hon bjöd hem politiker, aristokrater och kungligheter så att de fick höra George predika.

Selinas nöd för de ofrälsta var outsläcklig. Hon var nu drygt 40 år och stod på tröskeln till en utomordentlig tjänst i Guds rike.

När grevinnan var på besök i Brighton 1757 kom det fram en främmande kvinna till henne på gatan och sade: "Madam du har kommit!". Grevinnan blev förvånad och frågade henne hur det kom sig att hon kände henne. Kvinnan berättade att hon hade sett Selina för tre år sen i en dröm som hon aldrig glömde och i drömmen var kvinnan lång och klädd som Selina. Kvinnan insåg att personen i drömmen skulle uträtta mycket gott i Brighton.

Med en sådan inspirerande inledning till hennes besök i Brighton kom grevinnan igång med bibelstudier för kvinnor. Många av dessa kvinnor blev frälsta och detta ledde också till många andras frälsning i staden.

1759 var det så många frälsta människor i staden att det blev ett stort behov av att bygga ett kapell som kunde ta emot dem. Selina var förmögen men hennes pengar var investerad i gods. Genom att låna pengar av vänner och sälja en del av sina smycken kunde hon samla ihop kapitalet som behövdes för att bygga ett litet kapell som öppnades 1761. Lite senare samma år öppnade hon ett kapell till 16 kilometer bort.

Hennes blickar lyftes ännu längre bort till Bath, en spa-ort som var de rikas lekplats. Projektet att bygga ett kapell var en djärv satsning som gav resultat. Lord Chesterfield, som bodde i närheten av kapellet, lånade Grevinnan sin herrgård i Derbyshire för att öppna ett kapell till i en av de stora salarna och snart var evangeliets framgång ett faktum i Derbyshire. Det omfattande kapellbyggandet fortsatte men det var en stor brist på predikanter till dessa kapell. Många av Selinas vänner som var brinnande facklor i väckelsens tjänst hjälptes åt. William Romaine, Henry Venn, John Berridge, Howell Harris och andra turades om att predika.

Grevinnan vädjade till anglikanska kyrkan att ordinera män med evangelisk övertygelse men hon vann inget gehör. Tiden var nu inne för metodisterna att utbilda sina egna predikanter. Selina delgav sin vision med Howell Harris som bodde i staden Trevecca i Wales och han hade också haft samma vision länge. Tillsammans gjorde de upp planer för en bibelskola. De förverkligades med köpet av en gammal bondgård i närheten av Harris hem i Trevecca.

Grevinnan var nu 60 år och hennes hälsa var vacklande. Hon skulle nu ge sig in på det mest krävande projektet i sitt liv. Hon finansierade allt som behövdes till den nya bibelskolan. Nästa steg var studentrekrytering. Selina planerade outtröttligt för studenterna och försåg dem med husrum, kläder, hästskjuts och pengar för resan till Trevecca. Hon anställde lärare och planerade studenternas läroplan. Hon krävde den högsta standarden så ibland kunde hon vara diktatorisk, men studenterna visste att hon älskade dem och ville deras bästa. Bibelskolan började sin verksamhet i augusti 1768 och Selina var då 61 år.

Under hennes livstid utbildade bibelskolan 250 unga predikanter och några av dessa män var bland de bästa predikanterna på sent 1800-tal. Om inte det hade varit för Trevecca Bibelskola skulle aldrig dessa unga män fått den utbildningen de fick. Selina hade en längtan att öppna kapell var än det var möjligt och installera sina predikanter där.

 Självklart begick grevinnan sina misstag men det var ingen så bedrövad över som hon själv. Framförallt är hon ihågkommen för hennes outtröttliga glöd för de ofrälsta.

 Selina var medlem i den anglikanska kyrkan men när hon uteslöts 1782 hade hon byggt 116 kapell. Dessa blev kollektivt kända som Grevinnan av Huntingdens anslutning(eng. connexion). Vid 80 års ålder jobbade hon åtta timmar om dagen. Selina flyttade in i den eviga härligheten 84 år gammal, 19 juni 1791. Hennes sista ord var: "Mitt arbete är färdigt, det enda som är kvar är att flytta hem till min himmelske Fader".

Hyllningar var många till den modiga Selina. August Toplady sa: ”Hon är den dyrbaraste och mest gudfruktiga kristna person jag känner” och Philip Doddridge uttryckte det så här: ”Hennes själs styrka är förbluffande.

Selina var en ärorik, hövisk och fantastisk kvinna som genomförde stora bragder på 1700-talets förnyelse (eng. awakening)..

Etiketter: väckelse

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln