Growing Young – Strategier för att hjälpa unga att upptäcka och älska församlingen
Growing Young: Six Essential Strategies to Help Young People Discover and Love Your Church
Kara Powell, Jake Mulder och Brad Griffin
Baker Books, 2016
Det här är en nyutgiven bok som bygge på omfattande forskning bland församlingar i U.S.A. som på ett särskilt sätt lyckats nå ut till ungdom och hjälpt dem att växa i tro.
- På många sätt är ungdomskulturen i Sverige och U.S.A. påfallande lika, vilket gör att mycket av boken är direkt relevant i svenska församlingar. Jag tänker dock att Sveriges lite hårdare sekulariserade miljö ändå gör att en del saker inte är lika enkla här, att kristenhet i Sverige är mer en alternativ kultur och att de får konsekvenser i församlingsarbete.
- Värme, mentorskap och omsorg är nyckelord för att nå ut till dagens ungdom och hjälpa dem att växa i tro. Att vara cool är ute, nu är det värme som gäller. Och det här betyder att små församlingar på landet har unika möjligheter att nå dagens ungdom på ett sätt som kanske är svårare för stora församlingar i städer. Ha inte sorg för att din församling är liten och gammaldags, ta istället vara på möjligheterna att se och ha personlig omsorg om varje ungdom och gläd er åt att era begränsade resurser innebär att alla som vill behövs i församlingen för att tjäna i Guds rike.
- Tre saker som dödar ungdomars tro är gyllene-regeln-kristendom, moralisk terapeutisk deism och tystnad i svåra frågor. Kristendom är inte detsamma som moral och det viktigaste att lära ut i söndagsskolan är inte hur man är en god människa, Jesus på korset är kristendomens centrum – även i söndagsskolan. Och vi måste tala om en närvarande Jesus, om Gud som griper in i världen och har omsorg om sin församling – en frånvarande moralisk Gud som man vänder sig till bara vid problem är inte Bibelns evangelium. Och det måste finnas plats för svåra frågor, det är bättre att svåra frågor får obekväma svar än att frågor tystas ned, vi behöver inte vara världsmästare i apologetik, men att naturligt tala om de brännande frågorna och ibland ödmjukt konstatera att man inte vet är OK.
Summerat, det här är en bok som kan vara till god nytta också i det svenska sammanhanget. En översättning till svenska med förord av Carl-Henrik Jaktlund vore en naturlig sak för Libris förlag tänker jag :)
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
David Whitworth » Calvinismen i Historien Hugenotterna: ”Hej Åke! Tack för de uppmuntrande orden. Det var intressant att ta del av din h..”
-
Åke Sandahl » Calvinismen i Historien Hugenotterna: ”En mycket bra genomgång av hugenotternas framgångar på svensk mark! Eftersom jag..”
-
David Whitworth » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Hej Rune Tack för uppmuntran. Rolig att bloggen har varit till nytta på bönesam..”
-
Rune Lundström » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Tack för denna sammanfattning av böneväckelsen i USA. Ska berätta om den på en b..”
-
Jonas » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ”Hej Anette Det finns en tydlig tradition till 1500-talat. Men, det finns också e..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
j.bunyan amerika kyrkoåret politisk teologi j.owen app b.keach församlingsplantering film d.bonhoeffer dopet upplysningen konst apologetik helgelse anabaptist ecklesiologi musik biografi reformationen etik sverige traditionen böcker baptist troslära j.calvin pingst väckelse gudstjänst bön katekes predikan evangelium calvinpåsvenska a.wiberg k.barth j.edwards katolicitet m.loyd-jones minibibliotek ungdom bibelteologi ledarskap förbundsteologi m.luther princeton