Berättelse om Israels uttåg ur Egypten för de båda första påskaftnarna

Haggada – Berättelse om Israels uttåg ur Egypten för de båda första påskaftnarna
Översättning med musikbilaga av Felix Saul
Stockholm 1963
 
Texter för den judiska påsken på lite ålderdomlig svenska. Fokus är Guds godhet i befrielsen från slaveriet i Egypten. Måltiden och glädjen i Guds goda gåvor är viktiga komponenter. Hela boken präglas av djup tacksamhet inför vår helige Gud. Som kristna har vi här något att lära om tacksamhet och måltidsgemenskap. Samtidigt är det ur denna tradition vårt nattvardsfirande strömmar.
 
Påskmåltiden påminde det judiska folket om Guds stora kärlek till dem genom att befria dem från det egyptiska slaveriet. I enlighet med Mose lag, åt Herren Jesus påskmåltiden med sina lärjungar. Den var nu slutförd för alltid, när han efter att ha tvättat lärjungarnas fötter, instiftade Herrens måltid, den kristna påskmåltiden, brödet och vinet.
 
Den natt då Herren Jesus blev förrådd tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sade: "Detta är min kropp som blir utgiven för er. Gör detta för att minnas mig." På samma sätt tog han bägaren efter måltiden och sade: "Denna bägare är det nya förbundet i mitt blod. Så ofta ni dricker av den, gör det för att minnas mig." Så ofta ni äter detta bröd och dricker denna bägare förkunnar ni Herrens död till dess han kommer.
(1 Kor 11:23-26)
 
Nattvarden riktar oss mot Herrens ankomst, vår stora befrielse, på samma sätt som som påsken var Israels barns befrielse från Egypten.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln