Göran Lennartsson Inympad Om kristendomens judiska rötter

Inympad : om kristendomens judiska rötter (Nya Musik, Adlibris)
Göran Lennartsson
Livets Ords Förlag, 2015

Den här boken går sakligt och nyanserat igenom de djupa rötter den kristna tron har i den judiska religionen och kulturmiljön. Samtalsfrågor i slutet av varje kapitel gör den särskilt lämplig som för att gå igenom i smågruppen eller en seminarieserie. Budskapet är lätt att ta till sig och strukturen är tydlig.

Kanske är boken mycket mer spännande och kontroversiell än vad jag förstår, min aning är att det församlingsliv som format mig tagit det judiska arvet som något naturligt. Men, samtidigt så är det verkligen betydligt mer udd och avant garde i Gabriel Granbergs formgivning av boken än vad det är i texten. Det hade kunna blivit så engagerande och bra, när är det mest bara bra.

Det hade varit mycket spännande att utifrån Lennartssons perspektiv få ett kapitel som konfronterar reformationens hantering av frågan om kyrkan och Guds egendomsfolk. I pingst-karismatiska kretsar talas det mycket om faran med ersättningsteologi, men sällan får man en saklig analys av ersättningsteologi från någon som faktiskt förstår något om hur reformatorerna tänkte och hur de tolkade Bibeln.

Det här är en bok som försvarar sin plats i min bokhylla som referens, en nyttig genomgång av kyrkans djupa judiska rötter. Men, jag känner att det borde ha varit femtio sidor till, så att vi hade fått en genomgång av teologernas förhållande till de judiska arvet, även efter kyrkofädernas tid. 

Etiketter: traditionen pingst

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln