Herrens bön och det kristna livet

Lord Teach Us - The Lord's Prayer & the Christian Life
William H. Willimon, Stanley Hauerwas, Scott C. Saye
Abingdon Press, 1996

En trevlig liten bok som det är lätt ta till sig. Herrens bön får här ge ramen för en beskrivning av en progressiv och spännande kristendom. Här är reflektioner:

  • De sociala och politiska aspekterna av den kristna tron sätts i fokus. När kyrkan har blivit för god vän med nationalstaten har det här ofta glömts bort. Att vara kristen har politiska och etiska konsekvenser och en levande tro levs ut i samhället och församlingsgemenskapen.
  • Här får Gud vara Gud. Vi får se hur både liberalteologi och sökarvänlighet förvanskar tron på Gud till tro på en människoskapelse sådan som vi önskar oss. Vi får samtidigt goda förslag på hur vi kan komma åter till en riktig tillbedjan och ett riktigt tjänande.
  • Genom hela boken kritiseras den väckelsekristna förståelsen av frälsningen. Med sorg får det sägas att det som presenteras är ett annat evangelium.


Vad ska man tänka om en sådan här bok? I sitt sätt att sätta fokus på det praktiska kristna livet i församlingsgemenskapen finns det mycket att lära i våra frikyrkoförsamlingar. Det är något så befriande med en bok som fullt ut låter Gud vara Gud och förklarar det på ett samtida språk. Men, jag får ändå en underlig känsla av boken samtidigt missar det viktigaste – rätt förståelse av frälsningen.

Etiketter: katekes böcker etik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln