Jonathan Edwards Återlösningsverkets historia
A History of the Work of Redemption
Jonathan Edwards
Banner of Truth, 2003, ursprungligen 1774
Jonathan Edwards (1703–58) slutar aldrig att förundra, samtidigt driven väckelsepredikant och djup filosof, förespråkare för en klassiskt reformatorisk teologi i en tid där många nya tankar bryter in. Kanske är det brytningstidens dynamik som gör hans skrifter både så intressanta och ibland så komplexa. Givande läsning, som dock kan ta lite kraft att tränga igenom.
Edwards bok återlösningsverkets historia tog en stund att läsa, men har som frukt givet en stark längtan efter bön, en trygghet i att Gud håller allt i sin hand och en stor tacksamhet för hur Jesus köpt oss fria genom sitt arbete på korset. Att stanna upp en sommarvecka för att studera Edwards har givit en påfyllning i det personliga bönelivet och dessutom många goda tankar inför höstterminens tjänande i församlingen.
Boken har tre delar:
- Från syndafallet till Kristi människoblivande. Beskriver hur Gud genom försynen arbetar för människans återlösning från det att synden kom in i världen fram till att Jesus Kristus kom till jorden och blev människa. På många sätt en genomgång av Gamla Testamentet där Edwards visar hur varje del och varje händelse har ett syfte i återlösningsverket.
- Från Kristi människoblivande till Kristi uppståndelse. Beskriver hur Jesu liv och arbete på korset är det centrala i återlösningsverket. Så mycket att vara tacksam över.
- Från Kristi uppståndelse till världens slut. Beskriver hur kyrkan sprids över världen efter att Jesus uppstått från de döda. I Guds plan ligger kyrkans kamp mot ondskans makter och vi får se hur kyrkan kämpar, och genom historien har både framgångar och motgångar. Men, vid tidens slut kommer allt bli bra och allt kommer sluta med framgång och himmelsk glädje.
Kanske beskriver Jonathan Edwards innehållet bäst i denna korta text i slutet av boken:
”Och nu är hela återlösningsverket färdigt. Vi har sett hur det förts fram från människans fall till denna tid. Men nu är det komplett med avseende på allt vad det innefattar. Nu är byggnadens slutsten lagd. När vi gått igenom detta ämne, så har vi följt Guds kyrka i alla hennes stora förändringar, hur hon kastats fram och tillbaka, i alla stormar och oväder genom världens många tidsåldrar, tills vi vid slutet har sett alla dessa stormars slut. Vi har sett henne gå in i hamn och ankra i himlarnas himmel, i total och evig härlighet, i alla hennes lemmar, själ och kropp. Vi har vandrat genom tiden, och dess många tidsåldrar, som Guds försyn och Guds Ord har lett oss. Och nu har vi kommit in i evigheten efter att tid inte längre ska finnas. Vi har sett kyrkans fiender fjättrade i evig pina, och vi har sett kyrkan framställd i fullständig återlösning inför Fadern i himlen, där för att åtnjuta den med outsägliga och ofattbara härlighet och sällhet. Och där lämnar vi henne att åtnjuta denna härlighet genom evighetens oupphörliga tidsåldrar.”
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
David Whitworth » Calvinismen i Historien Hugenotterna: ”Hej Åke! Tack för de uppmuntrande orden. Det var intressant att ta del av din h..”
-
Åke Sandahl » Calvinismen i Historien Hugenotterna: ”En mycket bra genomgång av hugenotternas framgångar på svensk mark! Eftersom jag..”
-
David Whitworth » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Hej Rune Tack för uppmuntran. Rolig att bloggen har varit till nytta på bönesam..”
-
Rune Lundström » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Tack för denna sammanfattning av böneväckelsen i USA. Ska berätta om den på en b..”
-
Jonas » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ”Hej Anette Det finns en tydlig tradition till 1500-talat. Men, det finns också e..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
j.bunyan amerika kyrkoåret politisk teologi j.owen app b.keach församlingsplantering film d.bonhoeffer dopet upplysningen konst apologetik helgelse predikan ecklesiologi musik biografi reformationen etik sverige traditionen böcker baptist troslära j.calvin pingst väckelse gudstjänst bön katekes anabaptist evangelium calvinpåsvenska a.wiberg k.barth j.edwards katolicitet m.loyd-jones minibibliotek ungdom bibelteologi ledarskap förbundsteologi m.luther princeton