Bonhoeffer Präst Martyr Spion

Bonhoeffer Präst - MartyrSpion
Eric Metaxas
Libris förlag, 2015

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) levde ett liv som gjort för en spännande biografi. Brilliant som akademiker, skicklig som pastor, men främst motståndsman i nazi-Tyskland. Eric Metaxas berättar skickligt om en hjältemodig teolog som efter att ha deltagit i en konspiration mot Adolf Hitler fängslas och sedan får möta martyrdöden. Mitt i allt finns också den gripande kärlekshistorien med Maria von Wedemeyer. Beskrivningarna om det tredje rikets barbari och brutalitet ger viktiga perspektiv på politiska strömningar i vår samtid och bör kunna ger underlag för spännande samtal.

Visst är det här en perfekt present för konfirmationen och studenten. Här bjuds ungdomen en intressant och medryckande läsning om en god förebild för det kristna livet.

Den som vill få en inblick i Bonhoeffers djupa teologi eller hans komplexa personlighet bör kanske söka annan läsning. Och boken bör verkligen kompletteras av en mindre svartvit beskrivning av Hitler och hans lakejer, som det är beskrivet här så är det smått obegripligt hur någon kunde följa nazisterna. Men, kanske är det heller inte bokens syfte att ge detta djup.

Det vi får är en skickligt skriven äventyrsbiografi över en kristen hjälte. En bok som också ger gott underlag för samtal om etik, mod och martyrskap. Sämre kan det ju vara.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln