Dietrich Bonhoeffer Om Psaltaren och bönen

Alltid hos dig – Om Psaltaren och bönen
Dietrich Bonhoeffer, Bokförlaget Libris, 1996

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) gick en intressant väg från sin liberalteologiska skolning till en djup tro med stor kärlek till Bibeln,  en väg som slutade i martyrskap. 1933 tog han avstånd från den tyska lutherska kyrkans samarbete med nazisterna och blev en ledare för bekännelsekyrkan. I som föreståndare för det alternativa prästseminariet i Finkenwalde skapade Bonhoeffer en utbildning där undervisning i bön, bibelläsning och teologisk reflektion över de lutherska bekännelseskrifterna var centrala. Finkenwalde stängdes av polisen 1937 och efter en tid som motståndsman fängslades Bonhoeffer 1943 och avrättades 1945.

Ett resultat av tiden från Finkenwalde och ett exempel på kärleken till Bibeln är den här lilla boken på 75 sidor om Psaltaren. I den svenska översättningen består den först av boken ”Psaltaren och bönen”, sedan artikeln ”Kristus i Psaltaren” och avslutat med en kort biografi. Här förklaras hur Psaltarpsalmerna naturligt används som böner. Bön enskilt och tillsammans. Många goda råd och djup inspiration. Att be tillsammans med Kristus och som barnet lära oss Faders språk så att vi kan tala till Gud ”Genom att efterstava Gud eget ord börjar vi be till honom”.

Guds språk i Jesus Kristus möter oss i den Heliga Skrift. Om vi vill be med glädje och visshet måste Skriftens ord vara den fasta grunden för vår bön. Här vet vi att Jesus Kristus, Guds Ord, lär oss att be. Det ord som kommer från Gud skall bli de trappsteg på vilka vi finner fram till Gud.
(sid 13)

På det stora hela en mycket intressant och inspirerande liten bok. Tråkigt att den inte längre finns i tryck på svenska, men det kanske kan ändras :)

1 Salig är den man som inte följer de ondas råd,
inte står på syndares väg eller sitter bland smädare, 
2 utan njuter av HERRENS undervisning
och mediterar över den dag som natt.
3 Han är lik ett träd planterat vid bäckar, 
fruktbärande vid rätt tid 
och med blad som aldrig vissnar. 
Allt han gör lyckas väl.

4 Så är det inte med de onda, 
som liknar agnar spridda för vinden.
5 Därför ska de onda slås ut vid domen,
syndarna från de rättfärdigas församling.

6 För HERREN vakar över de rättfärdigas väg,
men de ondas väg leder till undergång.

(Psalm 1 Svenskbibel)

Etiketter: d.bonhoeffer bön

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln