Amos Yong Renewing Christian Theology Systematics for a Global Christianity
Renewing Christian Theology: Systematics for a Global Christianity
Amos Yong, Baylor University Press, 2014
När vi går in i 2015 känns det tydligt att tiden då vi lyssnade uppmärksamt på amerikanska mega-kyrkor är förbi. Vinden tycks blåsa åt andra håll. Intresset för den odelade kyrkans första tusen år verkar inte minska, bokförlaget Artos Norma tuffar på väl med utgivning av klassiker från denna period. Lite trevande återupptäcks också reformationen, där ser vi den nystartade webbplatsen Evangelicentrerat som flitigt delar reformationens teologi i modern form. Och viss kan man se ett nytt intresse för den radikala reformationens tanke om församlingen som en gemenskap som präglas av fred och socialt engagemang, här finns Nätverket Anabaptist teologisk resurs.
Men, den kanske tydligaste trenden är att pingstväckelsen fortsätter att spridas som en löpeld över världen och att pingsterfarenheten på ett tydligare sätt får prägla inte bara församlingspraktik, utan också teologers arbete. En sådan teolog som låter den helige Ande på djupet prägla det teologiska hantverket är Amos Yong.
Yongs nya bok, ”Renewing Christian Theology”, är en systematisk teologi som tar pingstväckelsens förnyande kraft på allvar. Genom att låta varje kapitel utgå från en trosbekännelse från internationell pingstväckelse så blir det tydligt en teologi för den levande rörelse av församlingar som står i förnyelsen. Samtidigt är boken tydligt kopplad till det akademiska samtalet och har en mängd referenser till detta. Resultatet är att pingstväckelsens enkla tro får gå i dialog med samtida frågor och där resultatet blir ett mycket fint underlag för samtal om Bibelns tro i en global och multikulturell värld. Boken är dessutom vacker och väl illustrerad med bilder som fördjupar tankegångarna.
Amos Yongs bok är kanske inte så lämpad som en grundläggande troslära att gå igenom i en bibelskola eller första året på en pastorsutbildning, där bör till exempel Wayne Grudems ”Systematic Theology: An Introduction to Biblical Doctrine” ge en stabilare grund med en tydligare koppling mellan teologin och Bibelns text. Men, samtidigt är det en bok som visar hur pingsterfarenheten på ett unikt sätt öppnar perspektiv för kristen tro i en global mångfacetterad framtid. Som underlag för samtal om pingstväckelsens teologi i en global multikultur, särskilt bland mogna ledare, är det här en mycket intressant bok.
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
David Whitworth » Calvinismen i Historien Hugenotterna: ”Hej Åke! Tack för de uppmuntrande orden. Det var intressant att ta del av din h..”
-
Åke Sandahl » Calvinismen i Historien Hugenotterna: ”En mycket bra genomgång av hugenotternas framgångar på svensk mark! Eftersom jag..”
-
David Whitworth » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Hej Rune Tack för uppmuntran. Rolig att bloggen har varit till nytta på bönesam..”
-
Rune Lundström » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Tack för denna sammanfattning av böneväckelsen i USA. Ska berätta om den på en b..”
-
Jonas » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ”Hej Anette Det finns en tydlig tradition till 1500-talat. Men, det finns också e..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
politisk teologi j.bunyan amerika kyrkoåret b.keach j.owen app film m.loyd-jones d.bonhoeffer dopet calvinpåsvenska a.wiberg apologetik predikan helgelse katekes musik biografi reformationen etik sverige traditionen böcker baptist troslära j.calvin pingst väckelse gudstjänst bön ecklesiologi anabaptist evangelium konst upplysningen k.barth j.edwards katolicitet församlingsplantering ungdom bibelteologi minibibliotek förbundsteologi m.luther princeton ledarskap