Tommy Dahlman Kyrkans 3 viktigaste teologin bakom julen, påsken och pingsten

Kyrkans 3 viktigaste : teologin bakom julen, påsken och pingsten
Tommy Dahlman, Livets Ords Förlag, 2014

Hur sätter man in en västerländskt präglad kristendom in i den asiatiska kulturen och hur ser en god strategi ut för sprida budskapet om Jesus ut i en kultur som är så annorlunda jämfört med vår? Simon Chans ”Grassroots Asian Theology: Thinking the Faith from the Ground Up” har varit till stor hjälp. Det som är tydligt att det inte är akademiernas befrielseteologi som bär väckelsen. Det är inte välformulerade tankar om universell frälsning eller medkännande försök att ge verktyg för de fattiga att skapa en bättre framtid på marxistisk grund som sprider den kristna tron.

De fattiga väljer istället pingstväckelsen, en väckelse där enkla predikanter, med ett klassiskt kristet budskap som rör vid vardag och evighet, för människor till frälsning och ett sprudlande församlingsliv. Individ efter individ, familj efter familj, förs så in i ett nytt liv som förutom konsekvenserna för evigheten, ofta också leder till förbättrade levnadsförhållanden och en väg bort från misär, missförhållanden och orättvisor. Simon Chans poäng är att om man vill förstå kristenheten i Asien, så är det enkla pingstpredikanter man bör lyssna till snarare än välmenande akademiker. Att lyssna till rösten av pingstförsamlingar som lokalt och praktiskt arbetar med att sätta klassisk tro in i det sammanhang av vanor och tänkesätt som finns i den kultur som församlingen verkar i.

Finns det sådana röster av folkkristendom i Sverige? Jag tror att en sådan röst är Tommy Dahlman. I boken ”Kyrkans 3 viktigaste: teologin bakom julen, påsken och pingsten” sätter han in trons grunder in i ett sammanhang som många svenskar har en känsla för, kyrkoårets rytm med högtider som jul, påsk och pingst. Med sitt fokus på grunderna om Jesus Kristus känns boken ibland som att läsa någon av kyrkofäderna och jag tänker också på den gamle baptistteologen Andrew Fuller (1754 -1815) som säger: "Föreningen mellan Gudomlig och mänsklig natur i Kristi person, är ett ämne som Bibelns författare med nöje uppehåller sig vid, och så ska vi, för häri ligger evangeliums härlighet."

Boken är enkelt skriven och budskapet är lätt att till sig. Visst kan man önska att den hade varit mer omfattande, men samtidigt hade det förtaget lite av ett syfte som om är att sätta fokus på ”Kyrkans 3 viktigaste” för pastorer och församlingsledningar ute i landet. Boken rekommenderas starkt till alla som planerar gudstjänster och undervisning kring våra högtider. Och visst kan boken vara ett gott underlag för en enkel kurs om den kristna trons grunder.

Att kontextualisera in den kristna tron in i en främmande kultur kan vara stökigt och det tar ofta andra riktningar än vad man trott. På samma sätt som enkla pingstpredikanter i Asien överraskat kanske vi kommer att bli överraskade över den väg den kristna tron kommer att ta i vårt eget lands postmoderna kultur. Nog bär Tommy Dahlmans bok drag av folkkristendom snarare än den välformulerade akademins tro, men det är just det som gör Tommy Dahlmans bok så intressant. Kanske får vi här fler nycklar till en kommande folkväckelse än i många texter från våra teologiska högskolor. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln