Origenes Om bönen
Om bönen (Artos, Adlibris)
Origenes
Artos Norma Bokförlag, 2009
Origenes (ca 185–ca 254) lilla bok om bönen är intressant läsning. Så främmande och bekant på samma gång. Som att komma till en annan värld, men samtidigt känns sig lite hemma.
Här är tre reflektioner:
- Origenes är en stark teolog som skriver för kyrkan och som stöder sin undervisning med bibelreferenser. Ibland så sägs det att vi vet väldigt lite om den tidiga kyrkan, eller att den tidiga kyrkan var mycket primitiv. I Origenes kan vi i den tidiga kyrkan se vi en djup teolog väl inläst på som sin tids mest avancerade tankegods.
- Huvuddelen av den lilla boken om bön är en utläggning av Herrens bön, eller Fader vår som vi ibland säger om den bön Jesus delade i Matteus 6:9-13. Vi kan också se hur Herrens bön är viktig också i församlingsmanualen Didache, De tolv apostlarnas lära, från ca år 100. Det är en rimlig slutsats att den tidiga kyrkan lät Herrens bön ha en central roll i både det privata och offentliga bönelivet.
- Origenes undervisning skiljer en hel del från hur vi vanligen talar om bön i evangelikala sammanhang. Hos mig väcktes en allt starkare längtan att läsa John Bunyan och hans enkla och rättframma undervisning om bön. Vissa skulle säga att Origenes låtit den grekiska filosofin färga teologin i alltför hög grad. Precis som känslighet för vår tids kulturella strömningar kan föra välmenande teologer vilse, så kan man undra om inte Origenes vilja till relevans i samtiden gjorde hans teologi skada.
Är det en bok att rekommendera? Ja, till den som har en mogen teologi och kan sätta Origenes i sitt sammanhang är det intressant läsning och boken ger tillfälle att gå i dialog med en av kyrkans djupaste teologer. Det är inte en bok att ge till konfirmander eller de som är nya i tron. Lustigt nog kan jag faktiskt då istället rekommendera Didache för den som vill ge något klassiskt till den som nyligt kommit till tro, särskilt som den finns i så fin utgåva på Argument förlag: ”Efter Kristus Att följa Jesus med hjälp av Didaché” under redaktion av Kristoffer Lignell och Tobias Hadin.
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
David Whitworth » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Hej Rune Tack för uppmuntran. Rolig att bloggen har varit till nytta på bönesam..”
-
Rune Lundström » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Tack för denna sammanfattning av böneväckelsen i USA. Ska berätta om den på en b..”
-
Jonas » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ”Hej Anette Det finns en tydlig tradition till 1500-talat. Men, det finns också e..”
-
Annette » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ””På ett sätt kan man säga att det finns rötter tillbaka ända till den urkristna ..”
-
Baptisternas Historia » Den frikyrkliga väckelsen i Sverige: ”Hej Karin Vi har ett projekt till hösten att se en del på den sjungna teologin i..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
princeton kyrkoåret politisk teologi ledarskap bibelteologi ungdom j.owen film d.bonhoeffer j.edwards predikan upplysningen musik calvinpåsvenska evangelium anabaptist gudstjänst bön väckelse pingst sverige troslära baptist böcker traditionen j.calvin etik reformationen biografi ecklesiologi katekes helgelse apologetik konst a.wiberg k.barth dopet katolicitet församlingsplantering m.loyd-jones b.keach app j.bunyan minibibliotek förbundsteologi m.luther