Boktips på temat väckelse

Av David Whitworth

För er som vill fördjupa sig i väckelse är detta en lista på böcker som jag kan rekommendera.

Det bästa verket är Den Inre Missions Historia av E. J. Ekman. Det finns två uppsättningar. Originalet med fem band, 2923 sidor,eller N.P. Olléns reviderade upplaga med två band, 1273 sidor.

George Scott Och Hans Verksamhet i Sverige av Gunnar Westin, två band,1065 sidor. En akademisk avhandling. Westin har skrivit en rad böcker om frikyrkohistoria som är läsvärda och intressanta. 

Döpare och Kyrkomän av Erik Wärenstam, 238 sidor. En skildring om baptisternas uppkomst genom tre av de stora ledarna: F.O.Nilsson; Anders Wiberg och Näs Per Pehrsson. En gripande läsning.

Helig Eld av Anders Hultman, 528 sidor. En omfattande berättelse om väckelsens förlopp. En bok lämpad för er som vill äga en bok som täcker 1800-talets väckelse. Lättläst och spännande.

När Väckelsen Kom Till Byn redigerad av Erland Sundström,112 sidor. En trevlig liten bok om väckelsens djupa spår i by livet.

Jönköpings Missionsförenings Historia av K.L.Elmgren,408 sidor. 

Dessa följande biografier är rika på detaljer om de ledande personligheterna i väckelsens tjänst.

C.O.Rosenius,hans liv och verksamhet, författarens namn saknas, 408 sidor. Boken är för mig betydelsefull, då den fångade mitt intresse för 1800-talets väckelse i Sverige.

Peter Fjellstedt av Carl Anshelm, 743 sidor i tre band. En biografi om en stor gudfruktig man som levde ett rikt och fruktsamt liv till Guds ära.

Hans Jacob Lundborg, en pil på Herrens båge av Nils Rodén, 316 sidor.. Lundborg var initiativtagare till E.F.S med stöd från den Fria Skotska kyrkan Boken ger en inblick i väckelsen bland Lutheraner genom den tidens stora ledare med Lundborg i spetsen.

Lina Sandell av Anne-Marie Riiber,191 sidor. En kort och rörande historia om en av vår mest älskade sång författare.

En frikyrklig banbrytare eller F.O.Nilssons liv och verksamhet av Jakob Byström, 293 sidor. 

Mormor på Herrestad av K.A.Rundbäck, 126 sidor. För kommentar se nedan.

Vänner - märkeskvinnor, märkesmän av Fritz Hägg 434 sidor. Boken betonar Emilie Petersens (Mormor på Herrestad) stora vänkrets. Emilies liv och verk förtjänar en plats i väckelsens historia. Hon gjorde enorma insatser för att understödja väckelse och mission och vännerna var en stor del av det både personligt och på en bredare plan.

Emilie Petersen, 'Mormor på Herrestad', och hennes nätverk av Göran Åberg, 251 sidor. En modern biografi.

Läsarna 1800-talets folk väckelse och det moderna genombrottet av Gunnar Hallingberg, 470 sidor. Ett mastodont och gediget arbete om väckelsens stora intryck som lade grund till den moderna kulturen. En bok som är svår att lägga ifrån sig och vi är tacksamma till Hallingberg.

De svenska traktatsällskapen 1808-1856, av Torvald Ribbner, 307 sidor. Ett akademisk verk som spårar traktatens historia och dess betydelse för att bära fram väckelsen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln