När Sovjets murar plötsligt föll
När Sovjets murar plötsligt föll - personliga berättelser från livets ords missionärer
Christian Åkerhielm, Toni Gadd, Lydia Holm, Rune Borgsö, Mats-Jan Söderberg, Mats Ola Ishoel
Livets Ords Förlag, 2013
Ibland öppnar sig ett land för väckelsen, ett speciellt skede träder in för ett religiöst uppvaknande. Så var det när den ateistiska staten Sovjetunionen föll samman i 1991, en enorm hunger efter evangelium väcktes bland folket. Många utländska organisationer skickade evangelister och hjälpsändningar. Ibland kanske man handlade på ett sätt som gav svårigheter i de kämpande inhemska församlingar som överlevt förföljelserna. I andra fall kanske man lade så mycket kraft på väckelsekampanjer att man missade att vårda och plantera livskraftiga lokala församlingar.
I den här boken får vi del av den svenska trosrörelsens perspektiv på denna intressanta tid i väckelsernas historia. Stora insatser gjordes av svenska församlingar, insatser som lämnade efter sig en församlingsrörelse som idag har en kvarts miljon medlemmar.
Nedan är reflektioner över boken från vårt reformatoriskt baptistiska perspektiv:
- Det är sannerligen medryckande äventyr på missionsfältet som boken bjuder på. Spännande och engagerande läsning som gissningsvis kommer att inspirera mången ungdom att söka sig ut i världen för att dela med sig av de glada nyheterna om Jesus Kristus.
- I berättelsens form får vi ser hur trosrörelsens teologi ter sig i det praktiska tjänandet. Särskilt då den vikt man lägger vid profetian för att leda och planera verksamheten och hur kraftgärningar, helanden och tecken får spela en viktig roll när man förkunnar evangelium. I många delar skiljer det här avsevärt från den reformatoriska grundsynen.
- En verklig styrka i den svenska trosrörelsens mission i de forna östländerna är dess fokus på att grunda, forma och vårda lokala församlingar. Visst är det något viktigt att ta med oss ut på missionsfälten, men också hemma i Sverige. Kanske borde vi ibland lägga mer kraft på att fostra goda lärjungar som vill bygga kyrka, än att mest vilja fylla kyrkan med halvhjärtade..
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
David Whitworth » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Hej Rune Tack för uppmuntran. Rolig att bloggen har varit till nytta på bönesam..”
-
Rune Lundström » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Tack för denna sammanfattning av böneväckelsen i USA. Ska berätta om den på en b..”
-
Jonas » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ”Hej Anette Det finns en tydlig tradition till 1500-talat. Men, det finns också e..”
-
Annette » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ””På ett sätt kan man säga att det finns rötter tillbaka ända till den urkristna ..”
-
Baptisternas Historia » Den frikyrkliga väckelsen i Sverige: ”Hej Karin Vi har ett projekt till hösten att se en del på den sjungna teologin i..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
förbundsteologi minibibliotek j.bunyan kyrkoåret b.keach bibelteologi m.loyd-jones församlingsplantering katolicitet dopet musik upplysningen calvinpåsvenska apologetik helgelse gudstjänst katekes biografi reformationen etik sverige traditionen böcker baptist troslära j.calvin pingst väckelse bön ecklesiologi anabaptist evangelium a.wiberg konst k.barth predikan j.edwards d.bonhoeffer film app j.owen ungdom m.luther ledarskap politisk teologi