Patrik Hagman Om kristet motstånd
Om kristet motstånd
Patrik Hagman, Artos Norma Bokförlag, 2011
Engelsmannen John Owen (1616–1683) var en av sin tids mest betydande teologer. På ett spännande sätt står han med sin renässansutbildning med en fot i den odelade kristna kyrkan och med en fot i den protestantiska reformrörelse som kom att vara en viktig grund för vår tids frikyrkor.
I formen av korta frågor och svar förklarar John Owen i sin mindre katekes från 1645 den kristna trons centrum för de yngre. Här beskrivs hur vi blir medlemmar i Kristi kyrka genom levande tro, men att det behövs mer än tro, vi behöver också omvändelse och helighet:
23. Är det något mer som krävs av oss förutom tro?
Ja, omvändelse också, och helighet.
24. Vad är omvändelse?
Att avstå från all synd, med gudfruktig sorg över vad vi har begått.
25. Vad är den helighet som Gud begär av oss?
Allomfattande lydnad till Guds vilja som uppenbarats för oss.
Vi får i Owens mindre katekes en tydlig beskrivning av vad helighet är. Men, vi får inte några ledtrådar om hur det kan se ut i praktiken, särskilt inte i ett senmodernt Sverige. Här är vi lyckliga som kan ta hjälp av Patrik Hagmans lilla bok ”Om kristet motstånd”. Enkelt och klart får vi här utmanande tankar om vad det innebära att leva troget mot Bibeln, att göra motstånd mot onda krafter och växa i helighet.
Jag anar att Patrik Hagman genom att ta hjälp av kyrkans lärare i alla tider i sin tolkning av Bibeln kommer i kontakt med material som var självklara ting för John Owen, men som många kristna i vår tid inte bekantat sig med. Här finns tankegods som visar vita fläckar i vår förståelse av vad ett heligt liv innebär. Med Patrik Hagman som ledsagare får vi många exempel som vi handgripligt kan tillämpa i vår vardag. Kanske drar vi ibland andra slutsatser, men tveklöst får vi här ett gott underlag för samtal och reflektion.
Att arbeta på sin helighet är något djup kristet och knappast något vänsterprojekt. Och det faktum att det här är något som bäst gör i en gemenskap av troende gör det realistiskt på ett sätt som det inte vore annars. Patrik Hagman uppmuntrar oss att se betydelsen också i små steg i ändrade vanor och attityder.
Tillsammans kan vi hjälpa och stötta varandra, be och fira Herrens måltid och på olika sätt finnas för varandra i vår gemensamma vilja att sträva efter helighet. Så växer vi i helighet och förvandlar i små steg vårt närområde, vårt land och vår värld i "allomfattande lydnad till Guds vilja som uppenbarats för oss".
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
David Whitworth » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Hej Rune Tack för uppmuntran. Rolig att bloggen har varit till nytta på bönesam..”
-
Rune Lundström » Väckelsen i New York 1858 del 1: ”Tack för denna sammanfattning av böneväckelsen i USA. Ska berätta om den på en b..”
-
Jonas » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ”Hej Anette Det finns en tydlig tradition till 1500-talat. Men, det finns också e..”
-
Annette » Gunnar Westin - Den kristna friförsamlingen genom tiderna: ””På ett sätt kan man säga att det finns rötter tillbaka ända till den urkristna ..”
-
Baptisternas Historia » Den frikyrkliga väckelsen i Sverige: ”Hej Karin Vi har ett projekt till hösten att se en del på den sjungna teologin i..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
förbundsteologi minibibliotek j.bunyan kyrkoåret b.keach bibelteologi m.loyd-jones församlingsplantering katolicitet dopet musik upplysningen calvinpåsvenska apologetik helgelse gudstjänst katekes biografi reformationen etik sverige traditionen böcker baptist troslära j.calvin pingst väckelse bön ecklesiologi anabaptist evangelium a.wiberg konst k.barth predikan j.edwards d.bonhoeffer film app j.owen ungdom m.luther ledarskap politisk teologi